Meniu Uždaryti

OBUOLIO GALIA

Su paskutine sausio diena baigėsi mokytojos VAIDOS KARANIK mokinių pastangos įminti obuolio galios paslaptį. Darbuotis teko ilgai! Vaikai peržiūrėjo ne vieną filmuką apie obuolių naudą, skaičiavo ir rūšiavo įvairių dydžių ir spalvų obuolius, piešė obuoliui antrą pusę, dėliojo obuolio valgymo seką, aiškinosi vaisiaus augimo ciklą, pjaustė ir žiūrėjo, kas yra obuolio viduje, skaičiavo jo sėklas, lygino, kurio obuolys jų turi daugiau…

Nemažo susidomėjimo sulaukė tema apie galimybę kuo ilgiau išlaikyti rudens vaisius, kad jais būtų galima mėgautis ir žiemos metu, kad vaikų organizmai gautų nuolatinę vitaminų dozę. Po ilgų diskusijų buvo nuspręsta išbandyti obuolių džiovinimą ir atlikti tyrimą, padėsiantį sužinoti, koks obuolys saldesnis – šviežias ar džiovintas. Visi mokiniai noriai ėmėsi darbo: plovė obulius, pjaustė juos, dėliojo į džiovinimo padėklus ir nekantriai laukė, kada bus galima ragauti. Netikėtai džiovinimo metu iškilo dar vienas klausimas – kodėl apatiniame padėkle obuoliai džiūva greičiau nei viršutiniame. Po kelių bandymų ir diskusijų atsakymas buvo rastas – apačioje oras labiau pučia (cirkuliuoja) ir temperatūra yra aukštesnė.

Džiovinimo procesui pasibaigus atėjo ilgai lauktas degustacijos metas ir saldesnio obuolio rinkimai. Beveik vienbalsiai buvo nutarta, kad džiovinti obuoliai yra saldesni už šviežius. Ar sutinkate su vaikų nuomone?

Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą